Beste Soundbar voor Muziek in 2022

De soundbar heeft aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Steeds meer consumenten kiezen ervoor om de klassieke grote surroundset in te ruilen voor een moderne en compacte soundbar. De geluidservaring krijgt op deze manier een compleet nieuwe dimensie.

Er is een groot aanbod aan soundbars. De ene nog duurder dan de ander. Echter, de verschillen per soundbar zijn ook groot. Sommige soundbars zijn daarbij bijvoorbeeld minder geschikt voor het afspelen van muziek.

Vandaag behandel ik daarom het onderwerp: de beste soundbar voor muziek.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een apparaat dat in eerste instantie bedoeld was om het geluid van de televisie te optimaliseren. Het apparaat werd ontwikkeld omdat televisies (en zeker met de nieuwste led-technologie) vaak tekort schoten op het gebied van geluid. Doordat de televisies zelf dunner werden, was er minder ruimte voor een (goede) set speakers. De soundbar bied daarmee een uitkomst, want hierdoor krijg je het geluid weer terug. Sterker nog, het geluid kan behoorlijk worden geoptimaliseerd door het gebruik van een soundbar.

Maar naast een goed televisiegeluid wordt de soundbar ook steeds vaker gebruikt om muziek op af te spelen. Met de opkomst van draadloze apparaten willen steeds meer consumenten hun favoriete artiesten afspelen op de soundbar. Door een soundbar uit te kiezen met Bluetooth, Wifi of Airplay kunnen smartphones of tablets eenvoudig gekoppeld worden aan de soundbar.

Inmiddels wordt het geluid van soundbars steeds beter. Grote merken gaan de strijd met elkaar aan om het beste geluid uit de soundbar te halen. Ook worden soundbars steeds vaker aangeboden in combinatie met krachtige subwoofers, zodat ook de lage tonen steeds lekkerder klinken.

Welke merken hebben de beste soundbar voor muziek?

Bij het testen van de soundbars valt het op dat de kwaliteit van de soundbars sterk verschilt per merk. De bekendere merken leveren daarbij vaak betere soundbars dan de minder bekende merken. Onze top 10 ziet er als volgt uit:

#1 Sonos Arc

Voor ons beslist op nummer 1! De Sonos Arc is buitengewoon geschikt voor het afspelen van muziek en heeft daarnaast een imposant uiterlijk. Met name het geluid, wat waarschijnlijk nauwelijks te overtreffen is, maakt veel indruk op mij. Het strakke design kleed daarnaast je woonkamer helemaal af. Tot slot laat de kwaliteit van het apparaat aan niets te wensen over. Sonos heeft met de Sonos Arc de spijker op zijn kop geslagen, want wat mij betreft is de Sonos Arc de beste soundbar voor muziek.

#2 Samsung HW-Q707

De op één na beste soundbars zijn in mijn optiek van Samsung. Met het HW-Q70T model overtreft de Samsung veel van haar concurrenten. De draadloze speakers en draadloze subwoofer maken de ervaring bij dit model helemaal compleet. Bovendien heeft dit apparaat de beste prijs-/kwaliteit verhouding.

#3 Yamaha YAS-209

De Yamaha Yas-209 is misschien een buitenbeentje in dit rijtje, maar daar wordt het apparaat wel mee tekort gedaan. Deze Yamaha is een stuk goedkoper dan de Bose en Samsung, maar desondanks is het een degelijk apparaat. Het heeft een prettige sound en ook de lage tonen kan die goed aan. Ben je echt op zoek naar een budget soundbar met krachtig geluid? Dan is de Yamaha Yas-209 het geschikte apparaat.

#4 Sonos Beam

De Sonos Beam Soundbar is een kleine krachtpatser met een waanzinnig mooi geluid. Voor een kleine tot middelgrote kamer is de Sonos Beam een uitstekende soundbar. Zoals je mag verwachten van Sonos worden de meeste muziekdiensten uiteraard ondersteund door de speciale app, maar ook werkt het met ‘normale’ apps als Spotify en TuneIn.

#5 Sonos Playbar

De zeer stijlvolle Sonos Playbar is naast een kwalitatief apparaat ook nog eens ontzettend stijlvol. Hoewel er een behoorlijk prijskaartje aan het apparaat hangt, straalt het apparaat wel luxe uit. Net als bij het eerder genoemde Sonos product werkt ook dit apparaat perfect met de Sonos app. Wil je echt maximaal genieten? Neem dan ook de Sonos subwoofer erbij!

#6 JBL Bar 2.1 Deep Bass

De JBL Bar 2.1 Deep Bass beschikt over een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het apparaat is vergeleken met de andere soundbars in deze post relatief goedkoop. Zoals je van JBL gewend bent is er op het geluid weinig aan te merken, maar biedt het ook geen sound zoals bijvoorbeeld dat van Bose. De JBL Bar 2.1 is een goede instap soundbar.

#7 Bose 700

De Bose 700 beschikt over krachtige Bose geluid van de hoogste kwaliteit. Zoals je van het merk mag verwachten is dit een kwalitatief hoogstaande soundbar die voor een fijne geluidservaring zorgt. Het apparaat is niet ontzettend duur maar levert desondanks een fijn geluid af. Nadelen? De Bose app kan nogal ingewikkeld overkomen. Hierdoor kan de installatie wat problemen opleveren.

#8 Sony HT-SF200 – Soundbar – Zwart

De relatief goedkope Sony HT-SF200 is een stijlvolle soundbar. Het geluid in het apparaat is niet van de hoogste kwaliteit, maar gezien de prijs-kwaliteitverhouding is de keuze voor deze Sony HT-SF200 prima. Het apparaat is al vanaf € 129,- te krijgen, inclusief een ingebouwde subwoofer. Daardoor maak je een prima keuze met dit apparaat.

#9 Samsung HW-N400

De Samsung HW-N400 is een goede soundbar die met name geschikt is voor de kleinere kamer. Ook voor bijvoorbeeld gamen is de soundbar uitermate geschikt. De soundbar moet aangesloten worden op de tv met behulp van bluetooth, en anders dien je een optische kabel te gebruiken. Deze wordt echter niet meegeleverd bij de soundbar.

#10 Yamaha YAS-207

De Yamaha Yas-207 biedt een voortreffelijk geluid, mede door de lage tonen. De soundbar wordt met behulp van HDMI aangesloten op de TV, wat eigenlijk ook meteen een nadeel is. Het is namelijk niet mogelijk om de soundbar met behulp van bluetooth aan te sluiten op de tv. Groot probleem? Niet echt. De signature sound van Yamaha die je ervoor terugkrijgt is werkelijk waar genieten!

Soundbar kopen: waar moet ik op letten?

Als je een soundbar koopt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Bepaal een budget

De belangrijke reden is: bepaal een budget. Wat ben jij bereid uit te geven aan een soundbar? In elke prijscategorie zijn er wel soundbars te vinden. Uiteraard zijn er verschillen in prijs en kwaliteit, maar toch kun je ook voor weinig geld al een degelijke soundbar vinden (in onze lijst vind je er een aantal).

Denk goed na waar je de soundbar plaatst

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de soundbar geplaatst moet worden. Moet de soundbar worden opgehangen of staat het onder de televisie? Het prettigste is om de soundbar midden onder de tv te plaatsen, maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Zorg dat er in ieder geval genoeg ruimte is om de soundbar neer te zetten.

Heb je de tv opgehangen en wil je graag dat de soundbar ook wordt opgehangen? Kijk dan goed of de soundbar die je gevonden hebt beschikt over een muurbeugel.

Ook kan het zijn dat de soundbar met een subwoofer wordt geleverd. Kies een geschikte plek voor de soundbar uit, en houd ook rekening met de verbinding tussen de soundbar en subwoofer. Deze is soms draadloos, waardoor die niet te ver bij de soundbar uit de buurt moet staan. Raadpleeg eventueel de fabrikant als je twijfelt aan de afstand tussen soundbar en subwoofer.

Zorg dat de soundbar minimaal 3 kanalen heeft

Een soundbar met minder dan 3 kanalen bied een zeer beperkte geluidservaring. Eigenlijk is het zonde van het geld wanneer er gekozen wordt voor een dergelijk apparaat. Door te kiezen voor een soundbar met 3 of meer kanalen ervaar je een krachtig surround geluid. Niet alleen voelt het alsof je in een soort bioscoop zit, maar ook tijdens het luisteren van muziek komt dit ontzettend goed van pas.

Kies altijd voor een actieve soundbar

Anno 2020 zijn er nog steeds passieve soundbars op de markt. Echter, het kiezen voor een passieve soundbar is altijd extra ‘gedoe’. Om een passieve soundbar te kunnen gebruiken heb je een externe versterker nodig. Dit kan veel onnodige extra ruimte kosten. Een actieve soundbar betekent dat de versterker in de soundbar zelf is ingebouwd.

Let op connectiviteit

Hoe wil jij dat de soundbar verbind met de televisie, maar ook met andere externe apparaten? Het is belangrijk om te letten hoe de soundbar verbonden dient te worden. Soundbars zijn te connecten via wifi, bluetooth maar ook met bijvoorbeeld Airplay. Ook beschikken de meeste (moderne) soundbars over een hdmi aansluiting. Wil je zo weinig mogelijk vertraging tussen het geluid van de tv en de soundbar? Dan is de hdmi aansluiting de beste keus.

Koop bij een geautoriseerde verkoper

Het kopen van een soundbar bij een geautoriseerde seller is altijd een goed idee. Door het bij een betrouwbare verkoper aan te schaffen geniet je van voordelen zoals garantie, service en ondersteuning. Betrouwbare verkopers van soundbars en speakers zijn bijvoorbeeld Bol.com, MediaMarkt en Coolblue.

Voice control

Sommige soundbars bieden tegenwoordig de functie om voice control in te stellen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld met behulp van Google Assistant of Siri opdrachten doorgeven via de soundbar. Wil jij ook gebruikmaken van deze technologie? Houd hier dan rekening mee tijdens het uitkiezen van een soundbar. Hoewel tegenwoordig veel soundbars het mogelijk maken om voice control in te stellen, zijn met name de soundbars (en speakers) van Bose en Sonos ontzettend geschikt hiervoor.

Plaats een reactie