Review: Apple Airpods 2 (met oplaadcase)

Onlangs kocht ik de Apple Airpods 2 bij de MediaMarkt omdat ik op zoek was naar betrouwbare headphones die bovendien comfort bieden. Ik ben al jarenlang bekend met de Apple headphones en met name de laatste jaren vond ik de nieuwe generatie Apple Earpods ontzettend comfortabel. In deze Apple Airpods 2 review lees je mijn verhaal!

JBL Tune of Apple Airpods?

Nu ik toch ook wel behoefte had aan draadloze oordopjes koos ik eerst voor de JBL Tune 220TWS oordopjes. Een aantrekkelijke aanbiedingsprijs lokte deze aankoop uit. En bovendien werd ik verleid door lovende recensies waarin stond dat het comfort te vergelijken was met dat van de Apple EarPods. Niets bleek minder waar, want al na een week merkte ik dat de JBL Tune 220TWS voor mijn oren niet geschikt waren.

De JBL Tune 220TWS vielen namelijk constant uit mijn oren. Dat was met name bijzonder vervelend tijdens het hardlopen, dus besloot ik de JBL oordopjes weer van de hand te doen. Dan moesten het toch maar de Airpods 2 worden. Het duurde echter nog even voordat ik daadwerkelijk op de aankoop over ging. Na mijn ervaring met de JBL oordopjes twijfelde ik namelijk sterk aan het comfort, hoewel ik eigenlijk wel wist dat het haast wel beter moest zijn.

Voordelen van de Apple Airpods

Toen ik vervolgens nog een leuke bon van Media Markt kreeg én de Airpods 2 ook nog eens in de aanbieding waren besloot ik tot aankoop over te gaan. Na circa twee maanden concludeer ik dat het de beste aankoop van het afgelopen jaar is geweest. Het comfort wat je met de draadloze Apple Airpods hebt is ontzettend fijn. De Airpods 2 passen ontzettend goed in de oren, al is dit natuurlijk wel persoonlijk. Ik hoor namelijk ook vrienden bij wie Apple oordopjes altijd uit de oren vallen.

Hoewel ik geen geluidstechnicus ben (maar wel heel veel van muziek houd), concludeer ik bovendien dat de Apple Airpods ontzettend prettig geluid hebben. Zowel diepe bass geluiden als hoge tonen komen kraakhelder ten gehore. Al mijn favoriete nummers klinken lekker met de Apple Airpods 2, heerlijk!

Dan wil ik het nog even hebben over een ander heel groot voordeel: de mogelijkheid om snel te schakelen tussen je verschillende Apple apparaten. Zowel mijn smartphone als laptop zijn van Apple, en dat heeft nogal voordelen voor de Airpods. De oordoppen schakelen namelijk ontzettend snel tussen de verschillende Apple apparaten. Op het moment dat ik mijn Macbook dichtklap zijn ze direct verbonden met mijn smartphone en andersom. Ideaal toch?

Nadelen van de Apple Airpods

Zijn er dan helemaal geen negatieve punten te benoemen? O, ja zeker wel. De nadelen die ik ervaar hebben eigenlijk allemaal betrekking op de Airpods case. Ik heb zelf gekozen voor een oplaadcase die niet draadloos kan opladen. Dit heb ik gedaan omdat ik zelf niet over een draadloze oplader beschik, maar ook omdat ik de €50,- extra het eigenlijk niet waard vindt.

Het doosje voelt erg glad aan, waardoor het nogal snel van bijvoorbeeld je tafel kan vallen. Hierdoor ben je eigenlijk wel genoodzaakt om ook direct een (rubberen) hoesje bij je oplaadcase te kopen zodat die minder schuift. Gelukkig zijn de hoesjes voor weinig geld bij bijvoorbeeld Action of Aliexpress te verkrijgen. Zelf heb ik er een aangeschaft bij Action, maar wellicht dat ik in de toekomst nog eens investeer in een wat duurder/mooier hoesje.

Dan nog een ander puntje van kritiek waarvan ik weet dat meerdere gebruikers er last van hebben: het feit dat de batterijen van beide oordopjes niet altijd op een gelijk niveau leeglopen. Hierdoor kan het voorkomen dat je linker of rechter bijvoorbeeld sneller leeg is dan de ander. Het is slechts één van de weinige nadelen die ik ervaar aan de Airpods, maar het kan wel door gebruikers als irritant worden ervaren. Wel las ik dat het probleem zou kunnen worden opgelost door de Airpods 2 opnieuw in te stellen.

Vragen en antwoorden over de Apple Airpods

Hoe duur zijn Airpods?

Een vraag die ik vaak voorbij zie komen is: hoe duur zijn Airpods? Dat ligt eraan: ga je voor de Airpods 2 of de Airpods Pro? De Airpods 2 zijn verkrijgbaar vanaf € 129,-. Voor deze prijs krijg je de Airpods 2 met een niet-draadloze oplaadcase. Dat betekent echter niets meer dan dat de Airpods niet kunnen worden opgeladen op een draadloze oplader. Wil je de Airpods wel opladen op een draadloze oplader? Dan betaal je zo’n € 50,- extra.

De Airpods Pro zijn duurder. Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 220,-. Het grootste voordeel van de Airpods Pro ten opzichte van de Airpods 2 is dat de Airpods Pro over noise-cancelling beschikken. Hierdoor wordt omgevingsruis weggefilterd.

Hoe lang gaan Airpods mee?

Ik krijg vaak de vraag hoe lang de batterij van de Airpods mee gaan. Dit heeft te maken met een aantal factoren, waarvan de hoogte van het volume misschien wel de belangrijkste factor is. Op maximum volume hielden mijn Airpods het 3.5 uur vol (muziek afspelen). Natuurlijk heb ik niet altijd mijn volume op maximaal staan, en dat betekent dat mijn Airpods het circa 4.5 uur volhouden. Nadat de Airpods ongeveer een half uur in (een volledig opgelade) oplaadcase hebben gezeten houden ze het weer 3.5 tot 4 uur vol.

Hoe kun je zien hoeveel procent je Airpods zijn?

Ook dit is een vraag die ik vaak voorbij zie komen. Gebruik je een iPhone? Dan dien je de Airpods (in de oplaadcase) dichtbij je iPhone te houden (zo’n 15 cm) en vervolgens het klepje van de oplaadcase open te maken. Er verschijnt een pop-up waarop precies staat hoe vol de Airpods nog zijn.

Maak je gebruik van een Apple computer waar de Airpods mee verbonden zijn, dan  kan je het resterende batterijpercentage zien door bovenin het scherm op de bluetooth button te klikken en vervolgens je Airpods aan te klikken.

Hoe herken je echte Airpods?

Helaas zijn er tegenwoordig veel neppe Airpods in omloop. Mensen verkopen de Airpods als ‘echte’ Airpods op websites als Marktplaats en daarmee kan je behoorlijk bedonderd worden. Er hoewel sommige replica Airpods niet tot nauwelijks te onderscheiden zijn van echte Airpods, zijn er wel een aantal zaken waar je op kan letten:

  • Serienummer: in het klepje van de Airpods 2 case vind je een serienummer. Dit serienummer is uniek voor iedere Airpods case en kan worden gecheckt op de website van Apple.
  • Oplaadcase: veel replica Airpods komen met een oplaadcase die sterk afwijkt van de originele Airpods Oplaadcase. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de oplaadcase een stuk groter is dan de originele, maar ook kunnen de details net wat anders zijn dan de originele variant. Bekijk de specificaties op de Apple website en vergelijk waar nodig.
  • Verbinding: originele Airpods zijn ontzettend makkelijk te verbinden met de iPhone. Je hoeft enkel het doosje te openen naast het toestel en het verbindingsproces start. Bij replica Airpods kan het voorkomen dat dit verbindingsproces niet zo eenvoudig gaat. Het komt voor dat je deze replica Airpods handmatig met bluetooth moet verbinden. Dit is nooit het geval wanneer je originele Airpods gebruikt. Verder krijg je tijdens het verbindingsproces diverse mogelijkheden: je kan de Airpods een andere naam geven, de functionaliteiten veranderen en oordetectie in- of uitschakelen. Wanneer je replica Airpods hebt worden deze functies vaak niet aangeboden.
  • Functionaliteiten: een ontzettend goede manier om de echtheid van de Airpods te achterhalen is door de functionaliteiten te testen. Uiteraard is het afhankelijk van de bluetooth settings welke functies jij gebruikt, maar over het algemeen zou je met de echte Airpods:
    • Siri kunnen activeren
    • Muziek kunnen pauzeren door een Airpod uit je oor te halen
    • Naar de volgende/vorige track kunnen gaan

Wat is het verschil tussen Airpods 1 en Airpods 2?

Airpods 1 is de eerste generatie Airpods die Apple in 2016 op de markt bracht. Allereerst zit er een verschil in de chip die in de apparaten gebruikt wordt. De Airpods 1 maakte gebruik van een W1-chip, terwijl de Airpods 2 voorzien zijn van een H1-chip. Dit heeft diverse voordelen: de Airpods zijn sneller tijdens het verbindingsproces, hebben een stabielere verbinding en wisselen sneller van device.

Verder zijn er een aantal andere verbeteringen toegevoegd aan de Airpods 2. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van Siri zonder dat je de Airpods hoeft aan te raken. Siri wordt opgeroepen door ‘Hey Siri’ te spreken. Bij de Airpods 1 was dit niet het geval, want hiervoor moest je twee keer op de Airpods tikken.

Ook beschikken de Airpods 2 over een verbeterde batterij. Hoewel dit niet zo zeer van toepassing is op het luisteren van muziek (volgens Apple is de maximale luistertijd 5 uur, hoewel dat in de praktijk in mijn geval lager lag), is het wel mogelijk om langer te bellen. Bij de Airpods 1 kon je zo’n 2 uur bellen, en dat is nu volgens Apple 3 uur geworden. Zelf heb ik dit echter nog niet getest.

Tot slot is het mogelijk om de Airpods 2 aan te schaffen met een draadloze oplaadcase. Met de draadloze oplaadcase hoeft de oplaadcase van de Airpods niet meer aan een kabel te worden gekoppeld. De oplaadcase kan op een QI lader worden geplaatst en de Airpods laden vanzelf op.

Conclusie

De Airpods 2 van Apple zijn voor mij de beste investering van het jaar 2020. Het gemak waarmee de Airpods schakelen tussen diverse apparaten van Apple is voor mij ideaal. Bovendien is de kwaliteit van het geluid uitstekend. De batterijduur is niet ontzettend lang, maar doordat de oplaadcase ervoor zorgt dat je binnen 15 minuten alweer verder kunt luisteren is dit geen punt van zorg.

 

Plaats een reactie