Wat kun je met een Apple Watch?

Wat kun je met een Apple Watch? Dat is een vraag die ik vaak voorbij zie komen. De belangrijkste functies van de Apple Watch zijn:

 • Tijd bijhouden
 • Notificaties bekijken
 • Navigatie
 • Gezondheid bijhouden
 • Betalen (met Apple Pay)
 • Afstandsbediening
 • Communicatie (door de Apple Watch te koppelen met je iPhone)
 • Zoek mijn iPhone
 • Gamen
 • Als sleutel voor je hotelkamer

Tijd bijhouden

Het klinkt misschien logisch, maar de Apple Watch Series 6 blijft natuurlijk een horloge. Het apparaat is zo ingesteld dat wanneer de pols gedraaid wordt, de Apple Watch oplicht en de tijd zichtbaar wordt. Het uiterlijk van de klok kan eenvoudig worden aangepast op de iPhone. De variaties zijn enorm, want er zijn uitgebreide klokken die naar smaak zijn in te richten. Ook met de jongste jeugd is rekening gehouden. Er kan bijvoorbeeld een klok van Mickey Mouse worden toegevoegd aan de Apple Watch.

Uiteraard biedt de Apple Watch ook andere klok gerelateerde functies zoals een timer en stopwatch.

Notificaties bekijken

Net als op de iPhone kun je ook op de Apple Watch notificaties bekijken. Er kan worden ingesteld welke notificaties zichtbaar zijn op de Apple Watch. Net als op de iPhone kun je de notificaties omhoog swipen en verwijderen. Ook kun je een korte samenvatting van de berichten terugvinden in de notificaties.

Navigatie

Het is tegenwoordig verboden om met een smartphone op de fiets te zitten. De boete die je riskeert wanneer je wel met een smartphone op je fiets zit is maar liefst € 95,-. Gelukkig kun je je met de Apple Watch makkelijk laten navigeren. Het schermpje van de Apple Watch toont precies waar je heen moet en daardoor pak jij nooit meer de verkeerde route. Handig toch?

Gezondheid bijhouden

Apple staat bekend als een zeer innovatief en betrouwbaar bedrijf als het om gezondheid gaat. De Apple Watch heeft dan ook een aantal functies die de gezondheid zeer nauwkeurig in de gaten houden. De Apple Watch beschikt naast een standaardfunctie als een GPS en stappenteller ook over een ECG. Hiermee kan de gezondheid van het hart in kaart worden gebracht, waardoor bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen worden opgespoord.

De Apple Watch is ook bijzonder geschikt voor ouderen, want er zit een valdetectie op. Deze valdetectie redde vorig jaar nog het leven van een 69-jarige Noor. Dit maakt de Apple Watch dan ook een populair apparaat onder ouderen.

Ook is de Apple Watch makkelijk te koppelen met bekende apps als Strava, Nike+ en Runkeeper. Sportieve prestaties worden hierdoor nog makkelijker om te delen met vrienden.

Betalen (met Apple Pay)

Apple Pay is een ideale functie waardoor je in principe nooit meer je pinpas hoeft te trekken. Wanneer de pinautomaat is voorzien van een NFC kunnen eenvoudig betalingen worden verricht. Bijna alle banken in Nederland kunnen een koppeling maken met Apple Pay.

Afstandsbediening

De Apple Watch werkt ook uitstekend als afstandsbediening. Niet alleen kan de televisie ermee bediend worden, maar ook bedien je diverse smart home apparatuur met de Apple Watch. Op deze manier hoef je nooit meer op te staan om het licht aan of uit te doen.

Ook Siri is natuurlijk te besturen met de Apple Watch. Hierdoor kun je eenvoudig opdrachten laten uitvoeren zonder dat je hoeft te typen of het apparaat verder hoeft te besturen. Ideaal toch?

Communicatie

Doordat de Apple Watch gekoppeld is aan je iPhone is het mogelijk om door middel van de Apple Watch te communiceren. Je hoeft hierdoor niet meer je iPhone uit je broekzak te halen, maar je kunt eenvoudig telefoontjes beantwoorden met de Apple Watch. De speaker op de Apple Watch is luid genoeg om ‘de andere kant’ te horen praten.

Ook kun je de Apple Watch gebruiken als walkie talkie. Wanneer mensen in jouw omgeving ook een Apple Watch gebruiken kun je ze toevoegen als vriend, waarna je met ze kan praten middels de app.

Zoek mijn iPhone

Het is inmiddels een bekend fenomeen bij Apple producten: zoek mijn iPhone. Door de functie in te schakelen kun je je kwijtgeraakte Apple producten terugvinden. Ook de Apple Watch beschikt over deze functie. Met behulp van de Apple Watch kun je een geluid laten afspelen op je iPhone, waardoor je hem snel terug kan vinden in je huis.

Gamen

Denk je dat de Apple Watch geen geschikte game device is? Dan heb je het mis! Tuurlijk, het is geen Nintendo Switch of smartphone. Echter, met de Apple Watch kun je wel degelijk gamen. Als je wat tijd te doden hebt in de rij van de supermarkt of je zit in de trein naar het werk is het leuk om een mini game op de Apple Watch te spelen. Een populaire game op de Apple Watch is Rules!

Als sleutel voor je hotel kamer

Ja, het is echt waar! Er zijn tegenwoordig hotels die het mogelijk maken om de deur van je hotelkamer te openen met de Apple Watch. Ben je bij een bekende hotelketen zoals Hilton of Marriot? Vraag dan eens bij de receptie of er een Apple Watch app beschikbaar is. Nooit meer dat lastige pasje van je hotelkamer kwijtraken. Heerlijk toch?

Voor wie is de Apple Watch geschikt?

De Apple Watch is geschikt voor mensen die:

 • Van gadgets houden: de Apple Watch is en blijft natuurlijk een gadget. Het apparaat is dan ook ontzettend geschikt voor mensen die graag met de nieuwste technologie lopen. De Apple Watch is een echte wearable waarmee de gadgetfreak graag gezien wil worden.
 • Minder tijd op hun iPhone willen doorbrengen, maar toch op de hoogte willen blijven van meldingen: merk je dat je dagelijks toch wel heel veel uur doorbrengt op je smartphone of zelfs een beetje tegen een verslaving aanzit? Dan kan een Apple Watch handig zijn om je schermtijd te reduceren. Het is overigens niet zo dat de Apple Watch een vervanger is van de iPhone.
 • Medisch gezien kwetsbaar zijn: met de functies die het apparaat biedt, is de Apple Watch buitengewoon geschikt voor kwetsbare mensen. Het apparaat beschikt over valdetectie en een ingebouwde ECG, en daardoor kunnen levens gered worden.
 • Een zeer complete sporthorloge zoeken: de Apple Watch is een geschikt apparaat om je sportieve prestaties bij te houden. Het kan gebruikt worden om je prestaties bij te houden in de gezondheid-app, maar je kan hem ook verbinden met apps als Strava, Nike Run Club en runkeeper.
 • Hun slimme apparaten nog slimmer willen maken: de Apple Watch is ook erg geschikt om te gebruiken als afstandsbediening. Je kan bijvoorbeeld de Philips Hue app installeren, waardoor je slimme verlichting kan worden bediend.

Voor wie is de Apple Watch niet geschikt?

De Apple Watch is minder geschikt voor mensen die:

 • Niet graag horloges om hun pols dragen: mensen die niet graag een horloge dragen zullen na verloop van tijd ook de Apple Watch waarschijnlijk niet meer dragen. Je draagt de Apple Watch natuurlijk omdat het een handige gadget is, maar het is en blijft ook een fashion item. Ben je geen “horloge-type”? Dan raad ik je af om een Apple Watch te kopen.
 • Niet beschikt over een Apple iPhone: Ja, het apparaat kan (via omwegen) gekoppeld worden. Echter, de Apple Watch is volledig ingesteld op de settings van de iPhone. Hoewel de kans waarschijnlijk klein is dat je een Apple Watch koopt als je een Android toestel hebt, zul je veel technische kennis moeten hebben om de Apple Watch en een Android device te koppelen.
 • Bij voorkeur een iPhone gebruikt om meldingen op te zien: haal jij bij voorkeur de iPhone uit je broekzak om meldingen te checken? Dan moet je jezelf afvragen of de Apple Watch de device is die jou gelukkig gaat maken. De Apple Watch is juist ideaal om deze notificaties te checken.

Maar, werkt de Apple Watch dan niet zonder iPhone?

Apple stelt dat de Watch niet gekoppeld kan worden met andere smartphones dan de iPhone. Er zijn echter diverse trucs te vinden waardoor dit alsnog kan.

Echter, de vraag is wel of je dit moet willen. Zoals gezegd is de Watch is sterk gericht op de functionaliteiten van de iPhone, en dus raad ik het af om bijvoorbeeld een Android toestel te gebruiken in combinatie met de Apple Watch.

Wat kost een Apple Watch?

De prijs van een Apple Watch verschilt. Wil je voor het nieuwste model gaan? Dan ben je het meeste kwijt. Inmiddels heeft Apple recent de Apple Watch Series 6 uitgebracht, en deze is verkrijgbaar vanaf € 450,-.

Echter, Apple heeft recent ook een budget variant van de Apple Watch op de markt gebracht. De zogenaamde Apple Watch SE is te verkrijgen vanaf € 320,-.

Je kan er ook voor kiezen om voor een goedkopere Apple Watch te gaan door bijvoorbeeld niet de meest recente Apple Watch aan te schaffen. De Apple Watch Series 5 is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan de nieuwere broer, maar de apparaten lijken wel erg op elkaar. De Series 6 is dunner dan de 5, hij laadt sneller op en het scherm is helderder. Is dit het je niet waard? Dan is de series 5 een goede uitkomst

Wil je nog goedkoper uit zijn? Kijk dan eens naar refurbished Apple Watch modellen. Deze worden vaak aangeboden tegen sterk gereduceerde prijzen.

Lees ook de Airpods 2 review

Plaats een reactie