Welke iPhone kun je draadloos opladen?

Wellicht weten sommige iPhone-gebruikers nog steeds niet of hun iPhone draadloos opladen ondersteunt, waaronder gebruikers die de iPhone 8/8+ gebruiken. De iPhone 8 en nieuwere iPhone-modellen ondersteunen draadloos opladen.

Welke iPhones kunnen draadloos worden opgeladen?

Er zijn enkele modellen van de iPhone die op dit moment draadloos kunnen worden opgeladen. Het gaat om de volgende modellen:

Bovenstaande iPhones kunnen worden gebruikt met QI-gecertificeerde laders. Ze kunnen iPhones met de nieuwste versie van iOS opladen met een vermogen tot 7,5 w.

Hoe werkt draadloos opladen voor iPhone?

Het QI draadloze oplaadsysteem bestaat uit twee apparaten met een zogenaamde stroomzender en stroomontvanger. Wanneer de iPhone op de laadkaart wordt geplaatst, communiceren de ontvanger en de zender met elkaar om het benodigde vermogen op te kunnen leveren. De zender zendt stroom naar de ontvanger via de spoel. De QI draadloze oplaadstandaard is momenteel de enige standaard in de mobiele telefoonindustrie. Dat betekent dat de iPhone ook kan worden opgeladen door middel van draadloze opladers van andere merken.

Naast ‘gewoon’ draadloos opladen beschikken de iPhones ook over draadloos snel opladen. Dit betekent dat ze kunnen worden opgeladen met een 7,5W-standaard, waardoor de iPhone sneller vol is.

Voordelen van het gebruik van een draadloze oplader

Veelzijdigheid

Draadloze laders met QI-technologie zijn ontzettend veelzijdig. Eén lader kan meerdere ladingen opladen, en de hele familie kan één lader gebruiken door één lader aan te schaffen. Nooit meer gedoe met overbodige stekkers!

Zowel bruikbaar met iPhones als Android toestellen

iOS-telefoons hebben Lightning-kabels nodig, Android-telefoons hebben micro-USB-kabels nodig en nieuwe smartphones hebben zelfs USB-C kabels. Het kan een behoorlijk gedoe zijn om de juiste oplaadkabel te vinden. Toch kan alleen een draadloze oplader alle mobiele telefoons opladen. Hierdoor heb je nooit meer gedoe met overbodige kabels en stopcontacten.

Draadloos opladen is de toekomst

Hoewel Qi-gebaseerd draadloos opladen nog niet heel populair is, is de kans groot dat veel mensen van de technologie gebruik gaan maken. Op dit moment worden draadloze opladers al veel gebruikt op luchthavens en in restaurants, maar openbare draadloze laders zijn nog niet overal in gebruik. Hoewel draadloos opladen nog niet helemaal is doorgebroken, zal dit in de toekomst wel het geval zijn. In dat geval zullen ook bibliotheken en universiteiten massaal overstappen op dit fenomeen.

Nadelen van het gebruik van een draadloze oplader

Veiligheid

Hoewel het opladen van een iPhone door middel van draadloos opladen als veilig kan worden gezien, brengt het wel meer risico’s met zich mee dan bedraad opladen. Doordat de componenten in de oplader warm worden, wordt de kans op kortsluiting groter. Dat betekent overigens niet dat de kans groot is dat dit gebeurt.

Beschikbaarheid

Zoals gezegd is de draadloze oplader nog niet overal ‘de standaard’. Dat betekent dat je nog niet zorgeloos zonder oplader op stap kan gaan. De verwachting is dat dit op de korte termijn het geval zal zijn, maar vooralsnog is het verstandig om zelf een oplader mee te nemen.

Gebruik tijdens het opladen

Wanneer je je iPhone oplaadt met een bedrade oplader, is het makkelijk om de smartphone gelijktijdig te gebruiken. Dit is vooralsnog een nadeel van de draadloze opladers, want je kan de telefoon niet gemakkelijk in gebruik nemen als het op de draadloze oplader ligt.

Snelheid

Draadloos opladen is helaas slomer dan bedraad laden. Met 7.5 w als maximale snelheid voor opladen moet je wat meer geduld hebben dan met een kabeltje eraan.

Tips voor het draadloos opladen van je iPhone

  • Plaats geen voorwerpen tussen de iPhone en de lader.
  • Dit betekent ook dat wanneer je gebruik maakt van een dik beschermhoesje, een metalen beschermhoesje of een batterijpack, de iPhone niet goed kan worden opgeladen.
  • De iPhone kan warm worden tijdens het opladen. Als de batterij oververhit is, kan de software het opladen beperken wanneer de batterij voor 80% is volgeladen.
  • Als de iPhone ook is aangesloten op USB, wordt het niet draadloos opgeladen.

Hoe kies je een geschikte draadloze oplader?

Wanneer je een Draadloze opladers wilt kopen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Vermogen

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een draadloze oplader is het vermogen. De iPhone laadt op met 7.5 w, dus het is belangrijk dat de draadloze oplader minimaal dat vermogen kan opleveren. Doorgaans is 10 w prima, maar er zijn tegenwoordig ook toestellen die al meer aan kunnen. Mocht je dus over een ander toestel dan een iPhone beschikken, zorg dat je een oplader vind die genoeg vermogen levert.

Aantal oplaadmogelijkheden

Een draadloze oplader die uit meerdere ‘spoelen’ bestaat biedt de mogelijkheid om meer apparaten tegelijkertijd op te laden. Beschik jij naast een smartphone met draadloze oplaadmogelijkheid bijvoorbeeld over Airpods met draadloze oplaadfunctie? Of wil je de draadloze oplader delen met een familielid? Dan kan het handig zijn om een draadloze oplader met meerdere spoelen aan te schaffen.

Ontwerp

Ook het ontwerp van de draadloze oplader is van belang. Een draadloze oplader is qua oppervlakte vaak net wat groter dan een bedrade oplader, en daardoor is het wel zo fijn dat de draadloze oplader een beetje bij het interieur past. Dan hoef je hem in ieder geval niet iedere avond in de kast op te bergen.

Grip

Vaak zijn draadloze opladers voorzien van een rubberen ring op het platform. Door deze rubberen ring slipt de iPhone minder snel van de draadloze oplader af. Het is aan te raden om een draadloze oplader aan te schaffen die over een dergelijke ring beschikt.

Merk

Om de betrouwbaarheid van de oplader te kunnen garanderen is het aan te raden om te kiezen voor een betrouwbaar merk. Merken die bekend staan vanwege de betrouwbare opladers zijn Apple, Samsung en Belkin. Wil je toch voor een ander merk gaan? Zorg dan dat je tenminste wat reviews leest van tevoren. Je wilt immers niet dat de draadloze oplader schade aanbrengt aan jou toestel.

De beste draadloze opladers van dit moment

Hoewel er veel draadloze opladers in omloop zijn, zijn niet alle draadloze opladers even goed. Ik heb een lijst opgesteld met beste draadloze opladers van dit moment.

Apple Magsafe Duo

De Apple Magsafe Duo die Apple recent uitbracht is de meest geschikte oplader voor Apple producten. Met de dubbele magsafe laad je tegelijkertijd je iPhone en Apple Watch op. Het is een degelijke oplader die compact en gebruiksvriendelijk is. Nadeel? Dat is de prijs.

Belkin Boost-up QI

De Belkin Boost-up QI is een zeer betrouwbare oplader van een even zo betrouwbaar merk. Deze oplader voelt erg degelijk aan en beschikt over maximaal 10w aan laadvermogen. Dat is (meer dan) genoeg om de iPhone mee vol te laden, maar ook andere smartphones passen hier uitstekend op. Nadeel? Je kan maar één device tegelijkertijd opladen.

Belkin Dual QI

De Belkin Dual QI  lijkt op bovenstaande oplader, maar bied wel de mogelijkheid om meer dan één device op te laden. Het apparaat beschikt over twee keer 10w, ideaal dus voor mensen die twee toestellen willen opladen. Nadelen? Die heb ik bij deze draadloze oplader niet kunnen vinden.

Veelgestelde vragen over draadloos opladen

Zorgt een draadloze oplader voor een verwarmde batterij?

Sommige mensen maken zich zorgen dat de mobiele telefoon opwarmt wanneer deze voor meer dan 80 procent is opgeladen. Echter, een draadloze oplader kan de batterij van de telefoon niet opwarmen. Hiervoor is het vermogen van de draadloze oplader simpelweg niet groot genoeg.

Dit betekent ook dat het niet per definitie slecht is voor de batterij wanneer deze draadloos worden opgeladen. Hoewel sommige bronnen beweren dat dit anders is, lijkt het zeer onwaarschijnlijk.

Hoe kunnen oudere iPhones draadloos worden opgeladen?

Oudere modellen kunnen in principe niet draadloos worden opgeladen. Echter, wil je toch gebruik maken van draadloos opladen op iPhones ouder dan de iPhone 8? Dan zijn er diverse hoesjes op de markt waarmee je de iPhone alsnog draadloos kunt opladen.

Het nadeel van dit soort hoesjes is dat de poort voor het opladen gebruikt wordt voor het hoesje. Wil je alsnog een kabel gebruiken om het toestel op te laden? Dan dient het hoesje eerst te worden verwijderd. Bovendien zijn de hoesjes over het algemeen wat zwaarder dan hoesjes die deze functionaliteit niet bezitten.

Welke samsung telefoons beschikken over draadloos opladen?

Niet alleen de toestellen van Apple beschikken over de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden. Ook Samsung beschikt over diverse modellen die draadloos opladen ondersteunen. Het gaat om de volgende toestellen: Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Z Flip, Note10, Note10+, Fold, S10e, S10, S10+, Note9, S9, S9+, Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6 edge, en S6.

Zijn draadloze opladers van andere merken net zo goed?

Steeds meer bedrijven duiken in de markt van draadloze opladers. Echter, dit zijn niet altijd bedrijven die de technische specialisme hebben om veiligheid en kwaliteit te leveren. Ik raad aan om altijd te gaan voor een betrouwbaar merk als Apple, Samsung of Belkin. Hiermee weet je immers zeker dat je kwaliteit in huis haalt.

Conclusie

Apple heeft de afgelopen jaren haar smartphones voorzien van de functie om het draadloos op te laden. Vanaf de iPhone 8 is het nu mogelijk om door middel van een QI oplader de telefoon op te laden. Hierdoor hoef je geen gebruik meer te maken van aparte laadkabels, waardoor je voor smartphones van verschillende merken dezelfde oplader kan gebruiken.

Ben jij al overgestapt op een draadloze oplader?

 

Plaats een reactie